Duurzaamheid

Amsterdamse zorginstellingen gaan zorgafvalberg te lijf met herbruikbare isolatiejassen

Wist je dat er binnen de zorg ruim 15 miljoen plastic wegwerpjassen worden gebruikt? Een aanzienlijke bijdrage aan de enorme afvalberg die de zorg dagelijks veroorzaakt. Inmiddels pakken steeds meer zorgorganisaties de verantwoordelijkheid om te verduurzamen op en krijgen nieuwe initiatieven vorm. Eén van deze initiatieven, een consortium waar CleanLease deel van uitmaakt en zich richt op het ontwikkelen van herbruikbare isolatiejassen, stond deze week volop in de aandacht.

Als alternatief voor de gigantische hoeveelheid plastic wegwerpjassen is een herbruikbare isolatiejas ontwikkeld en succesvol getest. Herbruikbare isolatiejassen hebben sterke voordelen ten opzichte van wegwerpjassen: meer draagcomfort, minder verspilling van materialen, een bijdrage aan lokale werkgelegenheid en schonere productie.

Productontwikkeling en tests zijn in de praktijk uitgevoerd door een breed consortium met daarin drie zorginstellingen: Reade – revalidatie & reumatologieOLVGCordaan, ReBlendCleanLeaseWaternetABN AMRO Bank N.V.Amsterdam University of Applied Sciences, UPSET textiles, BMA Technology, PwC en Makers Unite, met ondersteuning van Amsterdam Economic Board. De betrokken zorginstellingen werken inmiddels met 2.500 circulaire isolatiejassen, om vervolgens via een ‘closed loop recycle’-methode terug in de textielketen terecht te komen.