3D medisch hoeslaken helpt doorligplekken voorkomen

Koudekerk aan den Rijn, Oisterwijk, 10 april 2024 

CleanLease en Sense Textile hebben op de vakbeurs voor de zorgsector Zorg & facility 2024 gezamenlijk het innovatieve 3D medisch hoeslaken Skincair gepresenteerd. Deze innovatieve toepassing zorgt voor meer comfort en zelfredzaamheid van patiënten, vermindert de druk op zorgpersoneel en reduceert materiaal en zorgarbeidkosten voor zorginstellingen.
Zorg & facility is de ontmoetingsplek voor duizenden (zorg)professionals waar oplossingen gepresenteerd worden die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige zorg. 

Skincair is een innovatieve toepassing voor de zorg die is ontwikkeld door Sense Textile en in nauwe samenwerking met CleanLease in de Benelux bij tal van zorginstellingen wordt geleverd. Skincair heeft drie unieke eigenschappen: glad aan de bovenkant, ventilerend door de 3D-structuur en elastisch en plooivrij. Hierdoor treden er lagere krachten op de huid op, worden de beweegmogelijkheden in bed hierdoor sterk bevordert met minder kans op huidproblemen en zorgt de ademende structuur voor een beter “klimaat” tussen client en ondergrond.

 

Skincair reduceert gebruik bedmaterialen, hulpmiddelen en arbeid
Het gebruik van Skincair heeft een positieve invloed op de cliënt, zorgverlener en de zorginstelling. Skincair leidt tot lagere materiaalkosten per geïndiceerde gebruiker, verlicht en ontlast de zorg in tijd en inspanning en verhoogt het comfort en zelfredzaamheid van de cliënten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de inzet van Skincair positief uitwerkt voor de zorginstellingen dankzij een reductie in gebruik van andere bedmaterialen en hulpmiddelen van 10 – 15% (luchtmatrassen, laken en glijlakens, verbandmiddelen) en de gevraagde zorgarbeid vermindert (met besparingsmogelijkheid van 20 – 25%). Voor de zorgarbeid gaat het met name om de vermindering van tijds- en fysieke belasting van het verplegend personeel.

Skincair is uitgebreid getest en gevalideerd in wetenschappelijke publicaties van onder meer het Kenniscentrum Wondzorg (WCS), Wounds International en het Zorginnovatierapport van Vilans/Anders Werken in de Zorg. Inmiddels is Skincair bij meer dan 25 zorginstellingen in gebruik en hebben er meer dan 300 praktijkmetingen plaatsgevonden. Skincair is MDR (Medical Device Regulation) CE gecertificeerd. MDR is sinds 2021 een Europese regelgeving om veilig gebruik van medische hulpmiddelen te garanderen.

Samenwerking
Sense Textile werkt sinds 2019 nauw samen met CleanLease voor de lease, logistiek en kwaliteitsborging en speciale reiniging van de Skincairs. Dankzij het grote netwerk van CleanLease in de Zorgsector en haar specifieke expertise op het gebied van reiniging van medisch textiel kunnen Skincairs op grote schaal worden geleverd en hygiënisch gereinigd en kunnen zorginstellingen eenvoudig ermee starten door een begeleidingsprogramma.

Voor CleanLease sluit de samenwerking met Sense Textile naadloos aan bij haar visie om textielproducten te (helpen) ontwikkelen voor haar Care en Cure markten. Innovatie en duurzaamheid zijn hiervoor belangrijke uitgangspunten. Dit geldt voor Skincair in de Care en Cure markten en in de Cure markt specifiek voor haar Medical Green Line met de ontwikkeling van een brede duurzame productlijn met daarin onder meer herbruikbare OK mutsen, steriele OK jassen en Isolatiejassen. CleanLease wil met haar herbruikbare producten bijdragen aan reductie van CO2-emissies, minder afval door het voorkomen van plastic wegwerproducten, meer draagcomfort voor het medisch personeel en door met haar innovatieve producten de druk op zorgpersoneel en -instellingen verminderen.